VIDEO| Numărul femeilor victime ale violenţei domestice a crescut în 2021. „Este o problemă națională”

VIDEO| Numărul femeilor victime ale violenţei domestice a crescut în 2021. „Este o problemă națională”
Sursă foto: World Vision România
Publicat: 25/11/2021, 15:54
Actualizat: 25/11/2021, 15:57

Numărul femeilor care au fost victime ale violenţei domestice a crescut cu 10% în 2021, conform celor mai recente date ale Poliţiei România. Astfel, astăzi, 25 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, World Vision România a demarat o campanie de informare, educare și prevenție privind violenţa împotriva femeilor. 

  • Numărul femeilor victime ale violenţei domestice a crescut cu 10% în 2021
  • 65% dintre victimele violenţei domestice sunt femei şi 17% sunt minori
  • Aproximativ 80% dintre copiii abuzați sexual sunt fete, conform unui sondajul desfăşurat de World Vision România în anul 2020 pe un eşantion de 1.600 de respondenţi
  • World Vision România, în parteneriat cu Alka Group şi Poliţia Română, lansează campania „Poate te place”, pentru educarea şi informarea privind violenţa împotriva femeilor

În jur de 65% dintre victimele violenţei domestice sunt femei şi 17% sunt minori, conform datelor pentru 2021 ale Poliţiei Române.

Din păcate, însă, nu toate agresiunile ajung să fie reclamate. Conform Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, 32% dintre românce au fost victimele hărțuiri sexuale, iar 30% dintre românce au suferit violență fizică și/sau sexuală de la vârsta de 15 ani și doar 23% au raportat poliției cel mai grav incident.

Ce arată cifrele unui sondaj

Un sondaj desfăşurat de World Vision România în 2020 pe un eşantion de 1600 de respondenţi arată că aproximativ 80% dintre copiii abuzați sexual sunt fete.

Astăzi, 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, lansăm şi spotul în regim de interes public dedicat educării privind efectele violenţei asupra femeilor:

World Vision România, cu sprijinul financiar al Alka Group, implementează un proiect pilot pentru 50 de adolescente din zece comunităţi rurale ale judeţului Ialomiţa. Scopul proiectului este acela de oferi adolescentelor încredere în sine și încurajarea acestora să devină agenți ai schimbării în comunitățile lor.

Proiectul se va desfăşura pe toată durata anului școlar 2021 – 2022 şi presupune susţinerea unor sesiuni lunare individuale şi de grup pentru 50 de eleve de liceu din cadrul programului „Vreau în clasa a 9-a”. Sesiunile sunt susţinute de specialişti în relaţii sociale, asistenţi sociali, psihologi, reprezentanţi ai mai multor asociaţii specializate în promovarea, respectarea şi apărarea drepturilor femeilor, dar şi de experţi din cadrul Poliţiei Române şi Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Violența asupra femeilor, o problemă națională

„Programul pilot «Tinerele din mediul rural: agenți ai schimbăriidemarat cu sprijinul World Vision România» a pornit de la o nevoie pe care noi am identificat-o în cadrul companiei noastre unde majoritatea angajaților din zona de producție sunt femei care vin din mediul rural. De-a lungul anilor ni s-a demonstrat că majoritatea preconcepțiilor, idealurile și ambițiile femeilor din mediul rural sunt adânc inrădăcinate și pot fi schimbate doar prin educație. Violența asupra femeilor este o problemă pe care, de asemenea, am constatat-o în comunitatea noastră, care din păcate reprezintă o problemă națională și trebuie cu adevărat conștientizată și acționat prin educație și educare”, declară Viorela Rădoi, membru Comitetul CSR Alka.

Sesiunile adresează tematici precum educarea tinerelor (stimă de sine, autocunoaştere, igienă si îngrijire personală, relaţionare şi abilităţi sociale), problematica violenţei (întelegerea formelor de violenţă şi identificarea de soluţii), orientarea vocaţională (identificarea de abilităţi, orientare în carieră, public speaking) consiliere psihologică individuală, şcolară, socială şi socio-emoţională.

Sesiuni de informare pentru tineri

Proiectul va fi extins şi în celelalte judeţe unde este desfăşurat programul „Vreau în clasa a 9-a”. Specialişti din cadrul Poliţiei Române vor susţine pe tot parcursul acestui an şcolar sesiuni de informare pentru liceenii din proiect.

Prevenirea violenței trebuie să fie o prioritate a noastră, a tuturor, fie că vorbim de instituții publice sau organizații neguvernamentale. Prin intermediul acestei campanii de prevenire desfășurată în parteneriat cu World Vision România ne propunem să ajungem la cât mai mulți adolescenți, pentru a-i învăța să recunoască primele semne ale violenței, să nu permită să se ajungă la violență fizică și foarte important să ia atitudine și să ceară ajutor. Noi, Poliția Română suntem aici pentru ca ei să crească în siguranță”, a declarat comisar șef de poliție Ramona Dabija, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română.

Mamele care se confruntă cu violenţa de orice fel au mai multe șanse de a avea copii care să fie abuzaţi. De asemenea, copiii care sunt martorii violenţei asupra mamelor sau a îngrijitorilor de sex feminin pot fi foarte afectati. Băieții care au văzut acte de violenţa pot avea mai multe șanse de a comite aceleasi fapte, iar fetele pot deveni ele însele victime ale violenţei ca adulți. PP. Informând adolescenții despre ce înseamnă violența și care sunt efectele ei putem transforma viitorul unei întregi generații de tineri și viitori adulți’, afirmă Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×